Connect with us

FotografieDieren

ijsvogel juveniel
spkrphotography.com

IJsvogels

IJsvogel Virus

Vanaf april 2016 ben ik besmet met het IJsvogel virus. Raakte ik mijn spiegelreflex camera voor die tijd amper meer aan nu ga ik de deur niet meer uit zonder!

Zeer Besmettelijk Virus

Het begon tijdens het uitlaten van de hond toen ik opeens op een meter of drie bij mij vandaan een IJsvogel zag zitten. Ooit had ik er eens een gezien maar echt van een hele grote afstand.
Dit had dus wel een WAUW effect. En zo was het een logisch gevolg dat ik met mijn camera terug ging voor wat foto’s. Ze lieten zich makkelijk vast leggen dus dat was leuk.
En dan begint het, je wil meer en betere foto’s maken en voor je het weet ben je een nieuwe lens aan het kopen.

 

Weetje

Wereldwijd zijn er meer dan 900 ijsvogelsoorten. In Nederland hebben we er maar 1 en om duidelijk te maken dat we het over die ene hebben is de regel dat we IJsvogel met een hoofdletter schrijven.

IJsvogel

 

Omdat ze hun nest precies op de honden uitlaat route hadden kwam ik elke dag wel even kijken. Zo leerde ik heel veel over de IJsvogels en uiteindelijk is het zo erg geworden dat ik dagelijks in de struiken lag en observeerde wat ze deden.
Ze hebben twee legsels gehad en beide keren zat ik s’morgens 6 uur bij het nest om de kleintjes te zien uitvliegen.

Zal ik er even bij vermelden dat ik niet echt een ochtend mens ben dus het feit dat ik dit heb gedaan geeft de ernst van dit virus weer.

Nu zijn de IJsvogels klaar met broeden en zijn het mannetje en het vrouwtje iedere hun weg weer gegaan. De kleintjes zijn uit het territorium verdreven. Had een prachtig einde kunnen zijn van het virus maar zo is het niet gegaan.
Nog steeds trek ik er bijna dagelijks op uit met mijn camera op zoek te gaan naar de IJsvogel. Inmiddels monitor ik ook voor de IJsvogel werkgroep en weet dus een beetje waar de vogels zich bevinden binnen mijn gebied.
Ook hier moet ik weer eerlijk bekennen dat ik ook IJsvogels in de rest van Nederland met liefde bezoek!

 

Meer, beter en nog beter!

Foto’s van IJsvogels heb ik inmiddels zat maar nog steeds ben ik niet tevreden, nog steeds is de perfecte plaat niet gemaakt.

En misschien gaat het ook niet eens om de perfecte plaat. Het geluid van de IJsvogel, de spanning die je voelt als hij elk moment op kan duiken het gedrag, ik kan er geen genoeg van krijgen!

IJsvogel Juveniel

Omdat ik vaak hoor dat mensen nog nooit een IJsvogel gezien hebben geef ik hier voor de liefhebbers wat meer informatie over de IJsvogels.
Weet wel dat het zien van een IJsvogel je in je hart kan raken en voor je het weet ben je besmet met het IJsvogelvirus.

Zoeken is dus op eigen risico!

Weetjes

Het gewicht van een IJsvogel is 36 – 45 gram
De snavel is 3,5 – 4,5 cm
De pootjes zijn oranje/rood
Het mannetje en het vrouwtje zien er bijna hetzelfde uit het verschil zie je echter aan de snavel.
Het mannetje heeft een volledig zwarte snavel waar het vrouwtje aan de onderkant een oranje/rode vlek heeft.
Een jong IJsvogeltje herken je aan de pootjes, deze hebben nog  niet de oranje/rode kleur en ze hebben een wit puntje aan de snavel. Dit witte puntje was handig in het nest want de ouders wisten zo waar de jongen zaten in het donkere hol.

De IJsvogel tref je over het algemeen aan bij water. Slootjes of beken met een beetje stroming. Het water moet in elk geval schoon zijn en voldoende vis bevatten. Vis is wat de IJsvogel het liefst eet.
Vissen doet hij het liefst vanaf een tak maar net zo makkelijk jaagt hij vanaf een rietstengel of vanuit een boom. Vinden doe je de IJsvogel het best op je gehoor. Als je weet hoe een IJsvogel klinkt kun je ‘m bijna niet missen.
Enkel op zicht zie je vaak alleen de bekende blauwe flits, hij vliegt namelijk met gemak 50 km per uur.

 

De IJsvogel is over het algemeen schuw en zal niet in beeld blijven zitten als je ‘m gaat bekijken. Je kunt ervan uitgaan dat hij ergens verscholen zit en jou aan het bekijken is en zodra je weg bent zal hij zijn bezigheden weer hervatten. Blijf dus niet ongedurig staan wachten en  heen en weer lopen maar stel je verdekt op, ga rustig zitten en wacht! Mocht je een IJsvogel bij zijn nest gaan observeren is dit helemaal van levensbelang. Zodra de eieren gelegd zijn worden de IJsvogels bijzonder schuw. Na het uitkomen van de eieren, dus met het voeren van de jongen nog schuwer. Ga je dan in beeld voor het nest staan of zitten bestaat de kans dat de IJsvogels niet voeren
wat natuurlijk niet goed is voor de jongen. Probeer verstoring ten alle tijden te voorkomen!

IJsvogel voeren

 

Op het moment van schrijven gaat het bijzonder goed met de IJsvogels in Nederland. Dit is voornamelijk te danken aan de vriendelijke winters want een IJsvogel kan tot in tegenstelling wat zijn naam doet vermoeden helemaal niet tegen ijs.
Als de beken en slootjes bevriezen dan kan de IJsvogel geen vis meer vangen en zal sterven van de honger.
Een IJsvogel  eet per dag ongeveer de hoeveelheid van zijn eigen lichaamsgewicht.

Ik wens je veel mooie IJsvogel momenten!

  • ijsvogel juveniel
  • ijsvogel juveniel
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in IJsvogels

Populair

To Top