Connect with us

FotografieDieren

IJsvogels Geboren

IJsvogels

IJsvogels Geboren

Het is weer lente en dus hebben de meeste dieren het razend druk. Bij de IJsvogels is dat niet anders. Als IJsvogel liefhebber heb ik het dus ook best druk met het observeren van al dat vogelspul maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik dit helemaal geen straf vind!

 

IJsvogels zijn solitaire vogels.  Paartjes zoeken elkaar tijdens de paartijd  weer op. Monogaam kunnen we ze echter niet noemen want het is niet altijd zo dat ze dezelfde partner weer terug nemen.
Ook kan het zo zijn dat er meerdere kapers op de kust zijn voor een zelfde partner en dan kunnen er flinke gevechten uitbreken. De IJsvogel is een territoriaal diertje en duld geen concurrenten in de leefomgeving.

IJsvogel die iets onwenselijks in zijn territorium ziet.

 

Man en vrouw zijn goed op elkaar ingespeeld tijdens de broedperiode en hebben elk een eigen takenpakket te vervullen. Samenwerken kunnen ze fantastisch en dat begint al bij het maken van het nest.

 

IJsvogels broeden in holen. Zij graven het liefst een tunnel in een steile oeverwand. Mocht dit niet beschikbaar zijn kunnen ze ook gebruik maken van bijvoorbeeld een omgevallen boom.
Het graven van het nest doen zij ook samen. Om en om graven zij met de snavel het hol uit. Met de pootjes en de staart schuiven ze het zand uit de tunnel net zo lang tot deze diep genoeg is.
Als het nest helemaal klaar is kan het mannetje verder gaan met het verleiden van het vrouwtje.

Man IJsvogel

Paren doet het vrouwtje namelijk niet zomaar. Het mannetje moet eerst een vis voor haar vangen. Pas als zij deze accepteert mag het mannetje met haar paren.
Ze kan wel 6 – 7 eieren leggen en IJsvogels hebben vaak twee nesten achter elkaar. Soms kan het zijn dat ze ook nog een derde legsel beginnen.

 

Na de broedperiode, een taak die pa en ma ook samen uitvoeren hebben zij het razend druk met het aanvoeren van vis voor de jongen.
Eerst gaan er kleine visjes het nest in maar deze worden steeds groter.

 

Als de jongen groot genoeg zijn en tegen het uitvliegen aan zitten zie je vaak al dat de ouders beginnen met een nieuw nest.
Zodra de jongen uitgevlogen zijn begint de cyclus dus vaak meteen weer opnieuw. De jongen worden nog een tijdje bijgevoerd maar worden niet meer getolereerd bij het nest.
Bij het ene nest worden ze helemaal naar een ander gebied begeleid en bij het andere nest nemen de vogels het wat minder strikt en mogen ze wat dichter bij huis blijven.

Twee jongen uit het nest.

 

We kunnen het er wel over eens zijn dat de jonkies snel moeten leren om voor zichzelf te zorgen. Een moeilijke taak want het duiken naar vis is een lastige en voor sommige zelfs dodelijke klus.
Om nog maar te zwijgen over de vele natuurlijke vijanden die de kleintjes moeten trotseren. Mensen, verkeer en katten zorgen ook voor veel IJsvogel slachtoffers.

 

De twee legsels van de IJsvogels zijn dus geen overbodige luxe want er zijn er niet veel die het eerste jaar overleven.

IJsvogel juveniel

 

Gelukkig gaat het de afgelopen jaren steeds beter met de IJsvogel in Nederland dus dat is zeer positief!

 

Bij mij zijn alle IJsvogels op het moment alweer bezig met het tweede legsel. De gemaakte foto’s en filmpjes zijn van het eerste nest.

 

IJsvogel Man

 

Hieronder een filmpje van een IJsvogeltje dat nest uit het nest is komen vliegen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in IJsvogels

Populair

To Top