Connect with us

FotografieDieren

Tien geboden voor een Natuurfotograaf

vos

Natuur

Tien geboden voor een Natuurfotograaf

Vorig jaar, einde zomer 2015 ben ik begonnen met natuurfotografie. Althans, ik liep in de natuur en had mijn camera mee.
Veel verstand van wat er allemaal liep had ik nog niet. Een bezoek aan de Amsterdamse Waterleiding duinen lag voor de hand want dat is voor mij dichtbij en er komen veel dieren voor.

Vossen

 

Ik had gehoord dat de kans daar groot was op het spotten van een vos en natuurlijk zijn er damherten in overvloed. Toch was ik niet voorbereid op wat ik die dag zag daar bij de vossen op de duizendmeterweg.
Misschien was het naïef maar ik had verwacht dat ik toch iets van moeite moest doen om een vos te spotten maar niets was minder waar. Meteen bij aankomst zag ik al een vosje zitten. Leuk dacht ik even, totdat ik
een batterij aan camera’s hoorde afgaan en mij weer even bij de rode loper fotografie waande. Mijn camera kreeg ik niet meer omhoog voor een foto totaal verbijsterd over de hoeveelheid mensen om dat kleine vosje heen.

 

Een stukje verder deponeerde ik mijn kont in het gras, wilde mijn cameratas af  doen en voelde dat er wat aan zat. Ik kwam denk ik 3 meter boven de duinstruiken uit van schrik en keek in de ogen van een vos.

Toen het beest doorhad dat er niks te eten was kwam het naast me liggen en ik heb zo een tijd met de vos in de duinen gezeten.
Later leerde ik dat de vos die ik die dag zag poseren “Lady” werd genoemd. Nog een ander noemde ze Moertje en zo waren er nog vele die een naam hadden gekregen.
Ook werd het me duidelijk dat het voeren van de vossen een hot item was. Iedereen die je spreekt is er op tegen maar toch gebeurt het. Fotografen zouden eten op boomstammen leggen voor een mooiere foto en gevechten werden ook
uitgelokt met voedsel. Van hondenbrokken tot hele prooien van alles zou het duin in gaan. Gezien heb ik het niet maar dat ze gevoerd worden is zeker.
Persoonlijk vind ik voeren niet slim. Een vos moet zelf jagen en heeft geen boodschap aan hondenbrokken vol met E-nummers (een hond trouwens ook niet maar dat laat ik even) maar wat ik misschien nog wel erger vond om te zien en dat is ook de reden dat je mij daar niet zo snel meer zal vinden, is dat mensen achter de vossen aanrennen voor de foto. In plaats van rustig te wachten en de vos te laten begaan rennen ze met hele kuddes achter de beestjes aan.
Gelukkig doet niet iedereen dit, genoeg mensen respecteren de dieren en genieten van hun aanwezigheid op een goede manier maar wat ik daar gezien heb heeft me wel aan het denken gezet.
Ik denk dat het een goede zaak is dat mensen lekker naar buiten gaan, de natuur in. Maar ik vind wel dat we respect moeten hebben voor die natuur en daarom ben ik een groot voorstander van de gedragscode voor natuurfotografen.

10 geboden voor een (amateur) Natuurfotograaf

 

1 . Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.

2.  Vang of verontrust geen dieren

3.  Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.

4.  Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.

5.  Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.

6.  Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.

7.  Natuurfoto’s zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.

8.  Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.

9.  Betreed geen verboden terrein en houd je aan de toegangsregels tenzij toestemming is verleend hiervan af te wijken.

10. Laat geen afval en andere sporen achter.

Heilig boontje

 

Met het aankaarten van deze gedragscode wil ik heus niet zeggen dat ik een heilige ben want ik breek ook wel eens een klein takje weg dat in de weg zit.
En ja, een ijsvogel is ook wel eens geschrokken toen ik onverwachts bewoog (en over die hoestaanval zal ik het maar niet hebben) maar ik doe mijn uiterste best om respectvol om te gaan met
de natuur!

 

juveniel ijsvogel

Juveniel IJsvogeltje twee dagen uit het nest

Ik hoop dat jij dat ook doet en dat we nog lang kunnen genieten van het fotograferen in de natuur.

 • juveniel ijsvogel
 • vos
 • juveniel ijsvogel
 • vos
Continue Reading
You may also like...
2 Comments

2 Comments

 1. Ria B

  oktober 25, 2016 at 11:36 am

  Je hebt een site !!!
  En je 10 geboden …ik kan me er helemaal in vinden !!
  Met alles wat ik door de jaren heen heb gezien , blijf ik een wandelaar die onderweg fotos maakt …omdat ik de camera mee heb
  Vossen voeren nee dat doe ik ook niet , je krijgt de mooiste fotos als je ze gewoon hun gang laat gaan..
  Lady is inmiddels overleden … ja ik wist ook niet dat ze zo heet..
  En het moertje is OOK dood.. gewoon van ouderdom..

  • Anika

   oktober 26, 2016 at 7:59 pm

   Ja! En zou gewoon mooi zijn als iedereen zich daar aan zou houden dan kunnen we er allemaal op een diervriendelijke manier van genieten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Natuur

Populair

To Top